Este situata in comuna Vidra – sat Nemesi- pe stanga vaii Ariesului Mic – la 15 kilometri de orasul Campeni si 10 kilometri de centrul comunei Vidra.
Un recif de cochilii de melci de mare, care traiau in urma cu milioane de ani in aceste locuri, scaldate de apele calde ale Marii Tethis. Cochiliile s-au pastrat incrustate in stanca pana in zilele noastre.
Dealul cu Melci este o rezervatie naturala paleontologica cu un bogat punct fosilier cu gasteropode, reprezentativ pentru faciesul recifal al senonianului, etaj al cretacicului superior – formate intr-o mare cu fundul stincos. Pe o suprafata de 4,30 hectare pot fi intalnite depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode Acteonella: gigantea, lamarcki sau conica si specii apartinand genurilor Modiolus, Astarte, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glaucinia.
Dealul cu Melci – unul dintre cele mai este un unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominanta este Acteonella gigantea. Zona protejata are 0,6 ha.
Localizare: sat Nemesi, comuna Vidra, judetul Alba
Protectie: rezervatie paleontologica cu suprafata de 4,3 hectare
Important: unul dintre cele mai bogate puncte fosilifere din Romania, aici se gasesc peste 35 de specii de moluste pietrificate, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani.