Gheţarul de la Vârtop

Gheţarul de la Vârtop

posted in: Atracții naturale, Peșteri | 0

Numit şi „Peştera Minunată”, pentru că deţine o mulţime de formaţiuni extrem de diverse şi în acelaşi timp, bine conservate,Gheţarul este situat pe teritoriul comunei Arieşeni, judeţul  Alba  în Munții Bihorului.

Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile  care se formează în zonele carstice.Aceasta nu este ramificată, însă oferă un decor divers şi intim, ca ambianţă a încăperilor.

Chiar dacă nu este foarte lung, culoarul peșterii este o adevărată aventură pentru cei care vor să îl străbată: urcușuri şi coborâșuri, mers strecurat, aplecat, în genunchi, printre pereţii umezi ai culoarelor.

Peştera a devenit faimoasă în anii ’70, când au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Neanderthal, care sunt împietrite şi au o vechime de 62.000 de ani.

Pestera are o lungime de 300 de metri; intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce in mod descendent spre mai multe săli , fiecare dintre ele împodobite cu elemente specifice:
– „Sala Ghetarului” de 70 m în care se afla un bloc de gheaţă de 1600 mc
– „Sala Domului”.
– „Sala Minunilor”, denumită astfel datorită diversitătii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
– „Sala Mare” in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.

Ca să ajungi la Ghețar alegi drumul, care trece prin Câmpeni, la Gârda , apoi, continui pe drumul ce pleacă din centrul localităţii până la Gârda Seacă, de unde mergi până în satul Casa de Piatră. De la ultima casă, accesul se face pe o cărare nemarcată, ce intră în pădure.

 

Programarea grupurilor se face prin contactarea telefonică a ghizilor:
Vasile Gligor – 0766016482
Cosmin Dobra – 0766445980


Localitate :
Arieşeni
Orar:
L-D : 10:00 - 18:00