Huda lui Papară

Huda lui Papară

posted in: Atracții naturale, Peșteri | 0

 

 

Localizată în Munții Trascăului, într-un cadru de o frumusețe răpitoare,aceasta este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai dificilă, cea mai denivelată, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran şi cu cea mai mare cascadă din ţară. Şi, nu în ultimul rând cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa.

Peștera s-a format în calcarele masive ale Jurasicului Superior și este parcursă de un râu lung de peste 2000 de m format din unirea pârâurilor Valea Poienii, Valea Ponorului și Valea Seacă.

Se povesteşte că Huda lui Papară ar fi fost refugiul lui Zamolxes, zeul dacilor. Chiar şi numele peşterii, hudă – adăpost; „papară”, ce derivă din „papa” în latină lider religios atestă mitul. Numele peşterii ar însemna astfel, „peştera stăpânului”. În Huda lui Papară mai există o serie de locuri cunoscute sub numele de La Lanțuri, Sala Virgină, Sala Tăcerii, Sala Crucii, Sifonul, Groapa Leilor, Cascada Gemânată, Lumea Frământată etc.

Peștera a fost amenajată în scop turistic în 1986, dar din cauza unor calamităţi naturale(viituri),  sistemul a fost distrus în întregime. Nu are ghid și vizitarea ei poate fi făcută numai de speologi foarte experimentați. Aceasta poate fi o capcană care poate surprinde vizitatorii în caz de ploaie torențială în poljia de la Vânătarele Ponorului sau topirea bruscă a zăpezii. Un astfel de incident a avut loc recent, în luna august a acestui an (2016).  Nouă adolescenți și doi speologi au fost salvați după ce au rămas blocați în peșteră din cauza unei viituri. În urma acestui incident, peștera a fost blocată cu un grilaj mare de fier, în prezent accesul înăuntru fiind interzis.

Huda lui Papară se află situată în satul Sub Piatra, din comuna Sălciua a judetului Alba, foarte aproape de pârâul Valea Morilor, un afluent important al Arieşului. Pentru a ajunge aici se poate urma DN 75 pe direcţia Câmpeni – Turda, până în comuna Sălciua. De aici se va urma un drum pietruit şi parţial asfaltat până în dreptul cătunului Sub Piatra, de unde mai sunt 200 de m până la peşteră pe o potecă marcată. Există, de asemenea, și câteva trasee montane care ajung la peșteră, cel mai important fiind traseul Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – Cheia – Peștera Huda lui Papară, marcat cu cruce albastră, care este recomandat doar turiștilor experimentați.

sursa: ”Județul Alba. Ghid turistic” – Consiliul Județean Alba, Alba Iulia


Localitate :
Sălciua
Website:
http://en.turism-transilvania.ro/location/huda-lui-papara-cave-the-huda-of-papara-cave