Izbucul Tăuzului

Izbucul Tăuzului

posted in: Atracții naturale | 0

Arie protejată de interes naţional, localizată în  extremitatea nord-vestică a județului Bihor, pe teritoriul comunei Arieşeni.

Prin Izbucul Tăuz ies la lumină apele ce intră în subteran prin peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică.

Din punct de vedere ştiinţific, un izbuc este un izvor cu activitate intermitentă, funcţionând pe principiul sifonului: apa adunată într-un gol carstic iese la suprafaţă în momentul când atinge nivelul cotului sifonului.

Accesul către  Izbucul Tăuz se face din  centrul comunei Gârda de Sus pe drumul comunal, cale de 10 km până în apropierea unei case izolate pe marginea Văii Gârda Seacă (Fileşti). Pe acelaşi drum mai sus de această casă se află un indicator spre Izbucul Tauzului. Se urmează cărarea şi marcajul turistic – punct albastru ce duce paralel cu valea, apoi se traversează valea pe o punte în apropiere de intersecţia a două vai, după care se ajunge la izbuc. Drumul este accesibil pentru oricine şi se parcurge în maxim 30 de minute.

Izbucul este înconjurat pe trei părţi de stânci într-o pădurice de foioase, care dau locului un farmec deosebit, mai ales toamna.

Citeste mai mult: adev.ro/ms56xe