Pestera Pojarul Politei este situata in muntii Bihorului, in apropiere de alta pestera foarte cunoscuta – Scarisoara. Pojarul Poliţei este o peşteră fosilă, are o lungime de 450 m şi începe cu o verticală de 10 m. Galeriile sunt bogat ornamentate. De la intrare, se coboara putin pana la un culoar bifurcat de o speleotema verticala. Partea dreapta este abrupta si poate fi patrunsa numai coborand pe o coarda, ajungandu-se astfel catre sectoarele de est si vest.
Prezenţa masivă a argilei roşii pune în evidenţă cristalele de calcit alb, arborescente sau dispuse în plăci subţiri. Apar formaţiuni perlate, stalactite coralitice, sau sub formă de ciorchini, coloane, stalagmite, perdele sau cascade de montmilch cu microgururi peste tot.
Pestera Pojarul Politei este extrem de interesanta si din punct de vedere al genezei, luand nastere probabil prin legarea unor goluri formate independent.
Peștera este alcătuită din:
•Sala cea Mare, situata in partea de vest, lunga de 23 m, cu cristale de calcit alb pe un fond rosu, coralite, formatiuni de montmilch, cristale de calcit arborescente si o formatiune stalagmitica „Căpiţa”, cu diametrul de 6 m si inaltimea 8 m, ce izoleaza in spatele ei un culoar scurt si o camaruta cu foarte multe concretiuni;
•Sala Alba, situata in vest, in care se patrunde mai mult taras, printr-o portita de aproximativ 80 cm. In aceasta incapere se gaseste o incantatoare cascada montmilch, cizelata extrem de fin in microgururi, denumita Patul Miresei(o scurgere albă cu o dâră roşiatică în partea centrală).
•Sala cu Bazine – detine si ea o cascada de acelasi gen, lunga de 8 m;
•Galeria Excentritelor cu doua cuiburi de concretiuni excentrice;
•Galeria Polaris, compusa dintr-o sala lunga si un coridor ingust, este cea mai complexa din punct de vedere al concretiunilor existente aici: discuri imense prinse de tavan sau perete, orizontale sau oblice incarcate cu cristale excentrice, buzdugane de cristale, astfel că te invită la o căţărare dificilă de 20 m.
Cei care au ajuns acolo povestesc despre pereţi incrustaţi cu cristale, prăpastii adânci până la 5 m cu sau fără apă, tobogane abrupte, totul bogat concreţionat, diaclază, discuri imense, încărcate cu cristale excentrice, buzdugane de cristale.
Este una dintre peşterile cele mai bogate în concreţiuni. Pentru protejarea ei, este închisă, încadrată în categoria A, grupă în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.
Pentru conservarea perfecta a „muzeului” natural ce se gaseste aici si pentru explorarea lui doar in interes stiintific, pestera Pojarul Politei nu este accesibila vizitatorilor, fiind inchisa cu o poarta de fier.