Peşterile Coiba Mică şi Coiba Mare

Peşterile Coiba Mică şi Coiba Mare

posted in: Atracții naturale, Peșteri | 0

Peştera Coiba Mare este o peșteră situată în judeţul Alba  la 300 de metri de cătunul Casa de Piatră.

Această peşteră  are cel mai mare portal de pestera din Romania, dimensiunea acestuia fiind  de 47 de metri înălțime și 74 de metri lățime şi se poate compara doar cu portalul Cetatilor Ponorului.

Este o pestera cu o lungime totala de 5050 metri si cuprinde un labirint de galerii fosile, situate la nivele diferite, de o parte si de alta a galeriei active, în sectorul de la intrare (Bleahu, 1981; Cocean, 1995; Valena, 1977).

Accesul în interiorul pesterii este posibil doar până în prima sala, numita Sala Mare, a cărei dimensiune nu dezminte proportiile portalului de la intrare. Aceasta se îngusteaza repede spre fund, formând un orificiu care pe o distanţă  de 5 m măsoara circa 50 cm în diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentati în astfel de explorari; si dotati cu echipament special.

Apele ce se pierd în întunericul pesterii ies la lumina zilei prin Izbucul Tauzului la câtiva kilometri în aval.

Se poate vizita pe tot parcursul anului – însă este nevoie de surse de iluminat.. În perioadele cu debit mare a râului Gărdișoara nu este indicată vizitarea peșterii, datorită posibilității inundării pasajelor strâmte și imposibilitatea ieșirii din peșteră până la ape mai mic.

Pentru a ajunge la pestera plecând din Arieseni urmati DN75 până în centrul comunei Gârda de Sus, apoi urmati drumul comunal din stanga circa 12 km pana în  satul Casa de Piatra.

Dupa ce treceti de case pe drumul principal o sa gasiti un mic indicator ce va arata sa coborati spre Coiba Mare.

Peştera Coiba Mica este în imediata apropiere a Coibei Mari şi este este mult mai mica. În perioada de primavara la intrare în  aceasta pestera se formeaza un adevarat lac iar in restul timpului langa pestera veti gasi o cascada.