Portul tradiţional Moţesc

Portul tradiţional Moţesc

posted in: Cultură | 0

Aceştia sunt oamenii şi trupeşte şi sufleteşte mai colţuroşi şi mai vârtoşi. Fie scurt, fie înalt, Moţul e voinic şi îndesat, calcă rar şi apăsat şi are ceva din firea ursului. Om cu deosebire de potolit, Moţul vorbeşte puţin, e foarte răbdător, se avântă cu anevoie, dar e neînduplecat după ce a luat o hotărâre… Moţii sunt cea mai nobilă parte a poporului român”. (Ioan Slavici )

Portul popular  moţesc constituie unul dintre vastele elemente de identitate culturală a zonei munţiilor Apuseni, care pastrează vii adevăratele poveşti de istorie  spuse de străbunicii şi bunicii noştrii, poveşti pe care nimeni nu le-ar putea spune mai frumos decât  un bâtrânel cu barbă albă, ochii blânzi, fruntea ridată peste care timpul şi-a cernut secundele şi clipele pe care le-a transformat în cele mai frumoase amintiri care să le spună nepoţiilor.

Astfel costumul popular  femeiesc din Ţara Moţiilor este alcătuit din :

Ie. Aceasta este în general confecționată din pânză albă de bumbac,in sau borangic,înfrumusețată la gât,piept și mâneci cu diverse motive geometrice sau florale(DEX).Unele dintre cele mai vechi ie din acestă regiune i se mai atașeză la mână un fel de broderie sau ciucuri de culoare neagră,confecționate din ață.

Poalele sunt și ele de culoare albă,din bumabac sau in cu o bordură cusută cu ață neagră în partea de jos a acesteia.

Zădiile, de culoare neagră pe care sunt brodate în diverse culori motive florale sau simple fară nici o broderie acestea sunt purtate în zi de sărbătoare.Țesute din lână acestea sunt purtate ca fustă peste poale.

Pieptarul, îmbracat peste ie,acesta este un fel de cojocel sau vestă din blană de oaie sau dintr-un simpul material peste care se aplică diverse modele de flori(doar în cazul cojocului din material),încheindu-se în față printr-un ‟moș și o babă”,pe post de nasturi.

Cioarecii sunt ciorapi din lână facuți manual de către femeii și purate tot de acestea în timpul ierni în încălțămintea de tip opincă.

Opinciile fiind încălțăminte tradițională a moțior,dar nu numai,confecționată din piele sau cauciuc,cărora li se atașează un șnur sau șiret lung care le ține strâns pe picior.

Costumul popular purtat de bărbați este alcătuit de asemenea din cămașă de bumbac,pieptar care vine luat peste cămașă,colțoni sau nădragi pantaloni strânși pe picior,confecționați din lănă pentru anotimpul rece,iar cei confecționați din pânză albă pentru anotimpul de vară.

Șărparul brâu din piele,purtat de bărbați la mijloc.