Statiunea turistica Arieseni

posted in: Localități, Trasee montane | 0

Comuna Arieseni este o zona deosebit de atragatoare si se afla la granita dintre judetele Alba si Bihor, la o altitudine de 1.000 m, reprezentand un punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni.
Aceasta asezare care-si are satele cocotate pe acoperisul Apusenilor risipite pe coclauri greu de strabatut este cunoscuta ca cea mai mare statiune turistica de pe Valea Ariesului data de numeroasele hoteluri, pensiuni, vile si cabane turistice. Stiindu-se ca turismul este mijlocul cel mai sigur care poate aduce bunastare celor ce traiesc in ascunzisul motesc al acestei lumi de lemn si de piatra.
Dezvoltarea ei ca statiune turistica se datoreaza migratiei populatiei din zonele joase spre locurile mai inalte, libere, in cautarea pasiunilor montane.
Aceasta statiune ne indeamna sa cugetam la multe din tainele vietii, la regulile ei mai vechi si mai noi ale omului traitor in ”salbaticia” muntelui si ale celui din orasele sufocante de prea multa “civilizatie”, la oamenii care aici se respecta si se ajuta reciproc, se suporta mai usor, traiesc in mai mare armonie, in liniste, in intelegere, in curatenie morala, in dragoste, in mai mare apropiere sufleteasca intre vecini decat in asezarile aglomerate, intre neamuri. Factorul uman aici are mai mare valoare ca oriunde in alta parte.
In anotimpul rece statiunea Arieseni ii intampina pe iubitorii sporturilor de iarna cu partia si cu teleschiul in popasul Vartop, iar in anotimpurile calde natura salbatica de aici le mangaie sufletul celor ce indragesc natura curata si le incanta privirea pana la desfatare prinalte obiective turistice din localitate si din apropiere precum: Ghetarul Vartop, Groapa Ruginoasa, Biserica veche din Arieseni, Cetatile Ponorului , Pestera Coiba Mare, Varful Bihorul, Varful Piatra Graitoare, Varful Taul Mare, Cascada Bucinis, Cascada Varciorog, Muzeul Patrahaitesti, Ghetarul Scarisoara, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Portile Bihorului , si ca acestea, un fenomen carstic deosebit pentru tara noastra, Pestera Ursilor si/sau Casa memoriala Avram Iancu.
De asemenea, se pot vizita manastirile Lupsa si Posaga, iar pe timpul verii puteti face o excursie inedita la Targul de fete de pe Muntele Gaina.


Localitate :
Arieseni
Website:
http://www.elmariaturism.ro/index.php/tara-motilor-elmaria-turismn/statiunea-arieseni