Statuia lui Avram Iancu

posted in: Cultură și istorie | 0

Statuia lui Avram Iancu a fost o sculptură ecvestră de bronz, amplasată în centrul oraşului Târgu Mureş ,  în Piaţa Regele Ferdinand (astăzi Piaţa Trandafirilor), pe locul în care se află în prezent Statuia ostaşului român. Statuia, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, a fost definitivată în cursul anului 1927 şi a fost dezvelită în 10 mai 1930. După doar 10 ani, din dorinţa de a salva statuia de urmările cedării Ardealului, conform Dictatului de la Viena, statuia lui Avram Iancu a fost mutată la Câmpeni , în judeţul Alba , împreună cu Statuia ostaşului român (aceeaşi soartă a avut şi Monumentul latinităţii, fiind mutat la Turda).

La 10 ani după dezvelirea statuii, prin Dictatul de la Viena, Transilvania a fost nevoită să cedeze o mare parte din teritoriul său Ungariei. În acest condiţii, mai mulţi intelectuali români, îngrijoraţi fiind de soarta monumentelor care cinsteau aspecte din istoria românilor, au hotărât să strămute 3 din monumentele importante din centrul oraşului Târgu Mureş: statuia lui Avram Iancu, Statuia Ostaşului Român şi Monumentul Latinităţii. Primele două au fost duse în localitatea Câmpeni din judeţul Alba, localitate simbol pentru viaţa lui Avram Iancu – în timpul revoluţiei de la 1848-1849 aici a avut cartierul general revoluţionarul român.

Statuia ecvestră a lui „Avram Iancu”(înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului Alba, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004).