Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Târgul de Fete de pe Muntele Găina

posted in: Divertisment, Evenimente | 0

Serbare populară  moţească , cu  o vechime de  sute de ani ,care are loc  în cel mai apropiat  sfârşit de săptamană   de ziua Sfântului Ilie, sărbatorit pe  data 20 iulie.

Dacă mai demult, în timpurile străvechi fetele veneau pe Muntele Găina pentru a fi peţite de feciori şi chiar se şi cununau aici, astăzi  târgul este prilej pentru moţii şi turişti de a participa, de a  participa la concursuri  de dansuri şi gastronomie, concerte şi spectacole populare,dar şi de a admira creaţiile meşterilor populari.

Legenda Târgului de fete de pe Muntele Găina

Una dintre legende spune  ca aici pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină  care facea  ouă de aur, iar îndrăgostiţi care veneau să își mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

Se mai spune ca era odată sus, în Munţii Apuseni , o găină care facea ouă de aur.Moţii auyind acestea, au încedput să ocrotescă găina, ba chiar să îi închine cântece, astfel că în tot timpul anului ea rămânea  acolo sus fără ca ea să poată fi văzută , decât o dată pe an , de Sfântul Ilie , când moţii obişnuiau să se întâlnească laolaltă, dând  copiilor prilej să se întâlnească şi să se cunoască. Atunci găina cobora până aproape de Crucea Incului, bătea odată  din aripi şi se transforma într-o zână fermecătoare, se apropia de tineri căsătoriţi ținând un ou de aur în mâini ,pe care îl oferea acestora pentru fericire  şi viaţă lungă.Trecând ani,oamenii erau atât de fermecaţi de acestă găină încât  au pus numele acelui loc, Muntele Găina.

Dar unii oameni au devenit lacomi  si vroiau ouăle de aur doar pentru ei, astfel că într-un an pe când  găina a coborât din cuib , cum avea obiceiul de Sfântul Ilie, câtiva dintre  vizitatori au urcat în cuib şi au luat toate  ouăle de aur.Odată  reîntoarsă la cuib şi văzând cele petrecute, zâna  a bătut odată din aripi ,s-a prefăcut în găină şi a  zburat pe un alt munte.Oricât sau rugat oamenii de ea , nu s-a mai întors.

Dar nici acum moţii nu şi-au pierdut şi se întâlnesc an de an ,de Sf.Ilie într-un festival al iubirii şi încrederii,pe Muntele Găina, cu speranţa că odată si odată zâna fermecată  va coborâ din nou la ei .