Valea Verde

Valea Verde

Valea Verde este un sat risipit pe culmile Apusenilor în comuna Sohodol, fiind  unul dintre puţinele locuri din România unde se practică turismul ecologic. Situat într-o zonă pitorească din Munţii Apuseni, la o altitudine medie de 900 m, pe cumpăna de ape între izvoarele râurilor Arieşul Mic şi Crişul Alb, acesta face parte din zona etno-folclorică a Ţării Moţilor, o zonă cu bogate tradiţii şi obiceiuri. Satul este alcătuit din grupuri de gospodării care formează „crîngurile”.

Cei care ajung pe aceste meleaguri  sunt cazaţi în câteva case tradiţionale amenajate şi participă la viaţa din gospodarie. De asemenea ei pot  lucra la strânsul furajelor, la culesul fructelor şi alte treburi  din gospodărie. În  zilele de sărbătoare, în care nu se  lucrează, ei pot asista la mici momente folclorice interpretate de localnici. Dimineaţa, turiştii, se pot scalda la o cascada din apropiere, pot umbla desculţi prin iarbă sau pot face dulceţuri din fructe  culese chirar de ei .

Frumuseţile naturii, bogăţia şi varietatea florei şi faunei, izvoarele de munte, aerul curat şi nu în ultimul rînd oamenii locului cu vechile obiceiuri şi tradiţii şi cu arhaicele gospodării, fac din acest loc un adevărat paradis.